In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer
| 41. | Statement: The concession in rail fares for the journey to hill stations has been cancelled because it is not needed for people who can spend their holidays there. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The statement mentions that concessions should not be given to people who can afford to spend holidays in hill stations. This means they should be given only to needy persons. So, I is implicit. But, II does not follow from the statement and is not implicit. |
| 42. | Statement: If it is easy to become an engineer, I don't want to be an engineer. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, nothing is mentioned about the professional nature of the job. So, I is not implicit. The statement hints that one rejects a thing that is easy to achieve. So, II is implicit. |
| 43. | Statement: A warning in a train compartment - "To stop train, pull chain. Penalty for improper use Rs. 500." Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Clearly, the penalty is imposed to prevent people from misusing the alarm chain. This means that some people misuse it. So, I is implicit. The alarm chain is provided to stop the running train in times of urgency. So, II is also implicit. |
| 44. | Statement: The State government has decided to appoint four thousand primary school teachers during the next financial year. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Such decisions as given in the statement are taken only after taking the existing vacancies into consideration. So, I implicit while II isn't. |
| 45. | Statement: "If you trouble me, I will slap you." - A mother warns her child. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The mother warns her child with the expectation that he would stop troubling her. So, I is implicit. The general nature of children cannot be derived from the statement. So, II is not implicit. |
| 46. | Statement: Unemployment allowance should be given to all unemployed Indian youth above 18 years of age. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: I directly follows from the statement and so is implicit. Also, the statement is a suggestion and does not tell about a government policy or its position of funds. So, II is not implicit. |
| 47. | Statement: "In order to bring punctuality in our office, we must provide conveyance allowance to our employees." - In charge of a company tells Personnel Manager. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Assumption I goes against the statement. So, it is not implicit. The allowance will serve as a reward to the employees and shall provoke them to come on time. So, II is implicit. |
| 48. | Statement: It is desirable to put the child in school at the age of 5 or so. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Since the statement talks of putting the child in school at the age of 5, it means that the child is mentally prepared for the same at this age. So, I is implicit. But nothing about admission after 6 years of age is mentioned in the statement. So, II is not implicit. |
