In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer
| 33. | Statement: "I have not received telephone bills for nine months inspite of several complaints" - A telephone customer's letter to the editor of a daily Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The customer's eagerness to get the bills makes I implicit. Besides, the customer has written to the editor to bring the malfunctioning of the department to public notice. So, II is also implicit. |
| 34. | Statement: Please do not use lift while going down - an instruction on the top floor of a five-storey building. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement requests people not to use lift while moving down. This implies that the lift may be used to move up and the request has been made so that more people can use the lift for ascending which would otherwise cause more physical stress than going down the stairs. So, only II is implicit. |
| 35. | Statement: Never before such a lucid book was available on the topic. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: It follows from the statement that books on this topic were available before also but they were not 'lucid'. So, I is implicit. But a general comment as II cannot be made from the given statement. So, II is not implicit. |
| 36. | Statement: The government has decided to disinvest large chunk of its equity in select public sector undertakings for a better fiscal management. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The fact given in I directly follows from the phrase '..... for a better fiscal management' in the statement. So, I is implicit. However, the public response to the new policy cannot be ascertained. So, II is not implicit. |
| 37. | Statement: It will be a substantial achievement in the field of education if one provides one school for every village in our country and enforce attendance. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The statement lays stress on enforcing attendance. This implies that children in villages do not attend school regularly. So, I is implicit. Besides, the statement calls 'one school for every village' a 'substantial achievement'. So, II is also implicit. |
| 38. | Statement: Detergents should be used to clean clothes. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Nothing is mentioned about lather formation by the detergent. So, I is not implicit. Also, detergents should be used as they clean clothes better and more easily. So, II is implicit. |
| 39. | Statement: The Government has decided to levy 2 percent on the tax amount payable for funding drought relief programmes. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Since a surcharge has been levied to fund drought relief programmes, it follows that the Government does not have sufficient money for the same. So, I is implicit. Besides, the percentage of surcharge must have been decided after studying the expected inflow in relation to amount of funds required. So, II is also implicit. |
| 40. | Statement: "The bridge was built at the cost of Rs. 128 crores and even civil bus service is not utilizing it, what a pity to see it grossly underutilized." - A citizen's view on a new flyover linking east and west sides of a suburb. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, the statement expresses grave concern over a newly-built flyover not being utilized by public. This implies that such projects need to be taken up only after working out their utility and that the huge expenditure incurred on building such structures is worthwhile only if they prove useful for the public. Thus, only II is implicit. |
