In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer
| 25. | Statement: Children are influenced more by their teachers nowadays. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, it is because children consider teachers as their model that they are more influenced by them. So, I is implicit. It is not necessary that the children are influenced by teachers because they spend much time in school. So, II is not implicit. |
| 26. | Statement: Apart from the entertainment value of television, its educational value cannot be ignored. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The statement makes the first assumption clear though educational value is not to be ignored. So, I is implicit. That the educational value must not be ignored also shows that educational value is not realised properly. So, II is also implicit. |
| 27. | Statement: Of all the newspapers published in Mumbai, readership of the "Times" is the largest in the Metropolis. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Neither the volume of readership of the 'Times' in areas other than the Metropolis nor the reason for its huge acclamation is evident from the statement So, neither I nor II is implicit. |
| 28. | Statement: Films have become indispensable for the entertainment of people. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: 'Films are indispensable' does not mean that they are the only means of entertainment. So, I is not implicit. Clearly, II follows from the statement. So, it is implicit. |
| 29. | Statement: The government has decided to pay compensation to the tune of Rs. 1 lakh to the family members of those who are killed in railway accidents. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, the amount of compensation must have been decided keeping in mind the monetary position of the Government. So, I is implicit. However, nothing can be said about the frequency of railway accidents in future. So, II is not implicit. |
| 30. | Statement: Be humble even after being victorious. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, nothing is mentioned about the nature of the people. So, I is not implicit. Also, the statement gives an advice of being humble even after being victorious. This means that generally people are not humble. So, II is implicit. |
| 31. | Statement: Government has permitted unaided colleges to increase their fees. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Unaided colleges have been allowed to increase their fees. This means that they are in financial difficulties. So, I is implicit. Nothing is mentioned about the aided colleges. So, II is not implicit. |
| 32. | Statement: "This drink can be had either as it is, or after adding ice to it." - An advertisement. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The advertisement tells the different ways in which the drink can be had. This means that different people prefer to have it in a different way and that some people would prefer it only because it can be taken in a particular manner. So, both I and II are implicit. |
