In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer
| 1. | Statement: Shalini made an application to the bank for a loan of Rs. 1,80,000 by mortgaging her house to the bank and promised to repay it within five years. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The fact that Shalini has applied for a loan of Rs. 1,80,000 implies that the bank can grant a loan above Rs. 1,00,000. So, I is implicit. II also follows directly from the statement and so is implicit. |
| 2. | Statement: The X-Airlines has decided to increase the passenger fare by 15 percent with immediate effect. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, such decisions are taken only after making sure that it will not affect the company's business adversely. So, I is implicit. However, the impact of this increase on other airlines cannot be ascertained. So, II is not implicit. |
| 3. | Statement: Lack of stimulation in the first four or five years of life can have adverse consequences. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The lacking in first four or five years can be adverse because it is the main period of development. So, I is implicit. Since nothing is mentioned about the predictability of intelligence, II is not implicit. |
| 4. | Statement: Cases of food poisoning due to consumption of liquor are increasing in rural areas. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement talks of number of cases of food poisoning due to consumption of liquor and not of the number of cases consuming liquor. So, I is not implicit. Besides, the statement indicates that people in rural areas are getting spurious or low-grade liquor and no check is being kept on shops selling liquor there. So, II is implicit. |
| 5. | Statement: Please note that the company will provide accommodation to only outside candidates if selected.' - A condition in an advertisement. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The statement mentions that the company intends to provide accommodation only to outside candidates. This means that local candidates would have to arrange accommodation on their own and that the company may select local as well as outside candidates. Thus, only I is implicit. |
| 6. | Statement: The regulatory authority has set up a review committee to find out the reasons for unstable stock prices. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Clearly, I mentions the aim for which the step talked about in the statement, has been undertaken while II mentions the essential requirement for it. So, both I and II are implicit. |
| 7. | Statement: Greater public participation results in good civic governance. - Statement of Municipal Commissioner of City A. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement stresses on the fact that though civic governance is the task of the municipal body, but all the tasks done come out to be more fruitful if the general public lends a helping hand in the same. So, only II is implicit. |
| 8. | Statement: Safety and health practices in many Indian companies are well below the international standards. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement talks about the safety and health practices in Indian companies being far below international standards. It is clearly a criticism of Indian organizations not paying considerable attention to these aspects. So, II is implicit. The international standards demand perfection and are, in no way, non-achievable. So, I is not implicit. |
