In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer
| 9. | Statement: Because of the large number of potholes in road X, reaching airport in time has become difficult. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement presents the issue of 'not reaching airport in time' as a problem. This means that reaching airport in time is necessary. So, I is not implicit. Besides, it is mentioned that reaching airport in time has become difficult due to large number of potholes in road X. This implies that road X is the only possible way. So, II is implicit. |
| 10. | Statement: Beware of dogs, our dogs do not bark, but they are trained to distinguish between genuine guests and intruders. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement clearly warns the visitors to beware of dogs as they are trained to welcome the guests and intruders differently. So, II is implicit. I is vague and hence, it is not implicit. |
| 11. | Statement: The first step in treating addicts is to re-establish their lost ties, for which a continuous personal attention should be paid to the addicts under treatment. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Clearly, treatment of addiction requires personal attention as the first step. So, I is implicit. Also, since intimacy and personal attention are required to treat addicts, it implies that addiction arises out of frustration due to strained relationships. So, II is also implicit. |
| 12. | Statement: Like a mad man, I decided to follow him. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option C Explanation: The words 'Like a mad man' show that either a person is really mad or he is not mad but acted like mad. So, either I or II is implicit. |
| 13. | Statement: "You should not grant him leave in this week due to exigency of work." - A supervisor advises the administrative officer. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The advice is given to turn down the request for leave. So, I is implicit. The mention of the 'exigency of work' makes II implicit. |
| 14. | Statement: Of all the radio sets manufactured in India, the 'X' brand has the largest sale. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, the comparison could not be made without knowing the sale of all the radio sets. So, I is implicit. The statement mentions only that the sale is largest and nothing is mentioned about the manufacture. So, II is not implicit. |
| 15. | Statement: The coffee powder of company X is quite better in taste than the much advertised coffee of company Y. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Since the statement holds the product of company X more superior in quality than that of Y which spends more on advertisement, so I is not implicit. According to the statement, the product of company Y is more known because of more advertisement. So, II is implicit. |
| 16. | Statement: The district administration has issued a circular to all the farmers under its jurisdiction advising them for not using pesticides indiscriminately as it may pollute the ground water. Assumptions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The district administration has issued a circular to make the farmers aware of hazards that indiscriminate use of pesticides poses to ground water and plead them to refrain from the same. So, II is implicit. However, I cannot be assumed from the given statement and so it is not implicit. |
