Here you will find all the important problems and questions of s
Strength of Material. We provide all the necessary questions which are asked in exam.
25. | The maximum twisting moment a shaft can resist, is the product of the permissible shear stress and |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
26. | A rectangular beam 20 cm wide is subjected to a maximum shearing force of 10, 000 kg, the corresponding maximum shearing stress being 30 kg/cm2. The depth of the beam is |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
27. | If n is the ratio of internal and external diameters of a hollow shaft, the ratio of the weight of the hollow shaft and that of solid shaft of same strength, will be |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
28. | The slenderness ratio of a vertical column of a square cross-section of 2.5 cm sides and 300 cm length, is |
|||||||||
Answer: Option D Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
29. | A triangular section having base b, height h, is placed with its base horizontal. If the shear stress at a depth y from top is q, the maximum shear stress is |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
30. | The minimum number of rivets for the connection of a gusset plate, is |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
31. | The shape of the bending moment diagram over the length of a beam, carrying a uniformly distributed load is always |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
32. | The ratio of the maximum deflections of a beam simply supported at its ends with an isolated central load and that of with a uniformly distributed load over its entire length, is |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |