Here you will find all the important problems and questions of s
Strength of Material. We provide all the necessary questions which are asked in exam.
17. | The deflection of any rectangular beam simply supported, is |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
18. | For a simply supported beam of length L, the bending moment M is described as M = a (x - x3/L2), 0 ≤ x < L; where a is a constant. The shear force will be zero at
|
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
19. | If the width of a simply supported beam carrying an isolated load at its centre is doubled, the deflection of the beam at the centre is changed by |
|||||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
20. | If a shaft is rotating N revolutions per minute with an applied torque T kg-m, the horse power being transmitted by the shaft, is |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
21. | The force in member U2L2 of the truss shown in below figure, is |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
22. | The ratio of the moment of inertia of a circular plate and that of a square plate for equal depth, is |
|||||||||
Answer: Option D Explanation: For circular plate, MI = π*d^4/64. For square plate, MI = d^4/12. So, Ratio = MI of circular plate/MI of square plate. = 3*π/16. |
23. | For a given material Young's modulus is 200 GN/m2 and modulus of rigidity is 80 GN/m2. The value of Poisson's ratio is |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
24. | For a simply supported beam with a central load, the bending moment is |
|||||||
Answer: Option D Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |