Hydraulics - Section 1
In this section, you will get important MCQs of Hydraulics and you can solve them
to check the aptitude ability. We provide all the important MCQs to the students.
9. | The radius of gyration of the water line of a floating ship is 4 m and its metacentric height is 72.5 cm. The period of oscillation of the ship, is |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
10. | The horizontal component of the force on a curved surface is equal to |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
11. | In a circular pipe of length L and diameter d, a viscous liquid is flowing with a velocity v. The loss in head, is |
|||||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
12. | The phenomenon occuring in an open channel when a rapidly flowing stream abruptly changes to a slowly flowing stream causing a distinct rise of liquid surface, is |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
13. | If the total head of the nozzle of a pipe is 37.5 m and discharge is 1 cumec, the power generated is |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
14. | If D is the diameter of a pipe of length L and f is the coefficient of friction of pipe then diameter of the nozzle d is |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
15. | When a body is totally or partially immersed in a fluid, it is buoyed up by a force equal to |
|||||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
16. | Reynold number is the ratio of initial force and |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |