In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer:
| 41. | Statements: Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: According to the statement, monitoring and evaluation of social development programmes - their function, performance and efficiency - is absolutely essential. So, both I and II follow. |
| 42. | Statements: The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Nothing about the details of the employees' income or the cause of their refusal to declare their income and assets, can be deduced from the given statement. So, neither I nor II follows. |
| 43. | Statements: In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed - the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition - the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The statement neither propagates the diet of any of the countries nor compares the two types of cancer. So, neither I nor II follows. |
| 44. | Statements: Prime age school-going children in urban India have now become avid as well as more regular viewers of television, even in households without a TV. As a result there has been an alarming decline in the extent of readership of newspapers. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The statement concentrates on the increasing viewership of TV. and does not stress either on increasing the readership of newspapers or making studies regarding the same. So, neither I nor II follows. |
| 45. | Statements: Population increase coupled with depleting resources is going to be the scenario of many developing countries in days to come. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The fact given in I is quite contrary to the given statement. So, I does not follow. II mentions the direct implications of the state discussed in the statement. Thus, II follows. |
| 46. | Statements: Government has spoiled many top ranking financial institutions by appointing bureaucrats as Directors of these institutions. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: According to the statement, Government has spoiled financial institutions by appointing bureaucrats as Directors. This means that only those persons should be appointed as Directors who are experts in finance and are acquainted with the financial work of the institute. So, both I and II follow. |
| 47. | Statements: The old order changed yielding place to new. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, I directly follows from the given statement. Also, it is mentioned that old ideas are replaced by new ones, as thinking changes with the progressing time. So, II does not follow. |
| 48. | Statements: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200. Out of these 160 runs were made by spinners. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: According to the statement, 80% of the total runs were made by spinners. So, I does not follow. Nothing about the opening batsmen is mentioned in the statement. So, II also does not follow. |
