In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer:
| 9. | Statements: Company X has marketed the product. Go ahead; purchase it if price and quality are your considerations. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: It is mentioned in the statement that one who considers price and quality before buying a product should buy the product of company X. So, both I and II follow. |
| 10. | Statements: Players who break various records in a fair way get special prizes. Player X broke the world record but was found to be under the influence of a prohibited drug. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, X will not get the special prize because although he broke the world record, he was found to use unfair means. So, II follows while I does not. |
| 11. | Statements: The percentage of the national income shared by the top 10 per cent of households in India is 35. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Nothing about the growth of economy is mentioned in the statement. So, I does not follow. Also, it is given that 35 per cent of national income is shared by 10 per cent of households. This indicates unequal distribution. So, II follows. |
| 12. | Statements: No country is absolutely self-dependent these days. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, only I provides a suitable explanation to the given statement. So, only I follows. |
| 13. | Statements: Recent trends also indicate that the number of child migrants in large cities is increasing. These children leave their families to join the ranks of urban poor doing odd jobs in markets, workshops, hotels or in service sectors. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The statement mentions the problem of increased migration of children to cities. But the ways to deal with the problem cannot be deduced from it. So, neither I nor II follows. |
| 14. | Statements: Applications of applicants who do no fulfil eligibility criteria and/or who do not submit applications before last date will be summarily rejected and will not be called for the written test. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The statement clearly mentions that fulfilling the eligibility criteria and submitting the application before the stipulated date are both essential to avoid rejection. So, I follows. Also, since it is given that the candidates whose applications are rejected shall not be called for written test, so II also follows. |
| 15. | Statements: To cultivate interest in reading, the school has made it compulsory from June this year for each student to read two books per week and submit a weekly report on the books. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, the new scheme intends to develop interest in reading by incorporating the habit in their routine. So, only II follows while I does not. |
| 16. | Statements: Only good singers are invited in the conference. No one without sweet voice is a good singer. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The statement asserts that a good singer always has a sweet voice and only good singers are invited in the conference. This implies that all those invited in the conference have sweet voice and those who do not have sweet voice are not invited. So, both I and II follow. |
