In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer:
| 33. | Statements: Jade plant has thick leaves and it requires little water. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement talks of jade plants only and not 'all plants with thick leaves'. So, I does not follow. Also, since jade plants require little water, so they can be grown in places where water is not in abundance. So, II follows. |
| 34. | Statements: National Aluminium Company has moved India from a position of shortage to self-sufficiency in the metal. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: According to the statement, National Aluminium Company has moved India from a position of shortage in the past to self-sufficiency in the present. This means that previously, India had to import aluminium. So, I follows. Also, it can be deduced that if production increases at the same rate, India can export it in future. So, II also follows. |
| 35. | Statements: In a highly centralised power structure, in which even senior cabinet ministers are prepared to reduce themselves to pathetic countries or yesmen airing views that are primarily intended to anticipate or reflect the Prime Minister's own performances, there can be no place for any consensus that is quite different from real or contrived unanimity of opinion, expressed through a well orchestrated endorsement of the leader's actions. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: According to the statement, even senior cabinet ministers are always ready to conform to the Prime Minister's views. So, I follows. However, II contradicts the given statement and so does not follow. |
| 36. | Statements: Nation X faced growing international opposition for its decision to explode eight nuclear weapons at its test site. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Neither the citizens response to the decision nor the reason for opposition by other nations can be deduced from the statement. So, neither I nor II follows. |
| 37. | Statements: Women's organisations in India have welcomed the amendment of the Industrial Employment Rules 1946 to curb sexual harassment at the work place. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The fact that a certain rule has been more welcomed in a certain country does not imply that the problem is more prevalent there. So, I does not follow. Also, the amendment seeks to discourage only sexual harassment of women and shall in no way discourage employment of women. So, II also does not follow. |
| 38. | Statements: The manager humiliated Sachin in the presence of his colleagues. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The manager might have humiliated Sachin not because of his dislike but on account of certain negligence or mistake on his part. So, I does not follow. Also, nothing about Sachin's rapport with his colleagues can be deduced from the statement. So, II also does not follow. |
| 39. | Statements: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: According to the statement, sea transport is cheaper than road transport in the case of route from Bombay to Jafra, not in all the cases. So, conclusion I does not follow. The statement stresses on the saving of fuel. So, conclusion II follows. |
| 40. | Statements: The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, nothing about 'other things' is mentioned in the statement. So, I does not follow, Also, since it is mentioned that programmes and magazines for women are stuffed with kitchen recipes and other household hints, it means that women have special interest in these areas. So, II follows. |
