In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer:
| 17. | Statements: A Corporate General Manager asked four managers to either submit their resignations by the next day or face termination orders from service. Three of them had submitted their resignations by that evening. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option C Explanation: It is mentioned in the statement that either the managers should resign by the next day or their services would be terminated. So, either I or II follows. |
| 18. | Statements: Any student who does not behave properly while in the school brings bad name to himself and also for the school. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Clearly, I cannot be deduced from the statement. Also, nothing about discipline is mentioned in the statement. So, neither I nor II follows. |
| 19. | Statements: The eligibility for admission to the course is minimum second class Master's degree. However, the candidates who have appeared for the final year examination of Master's degree can also apply. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The statement mentions that the candidates who have obtained second class Master's degree or have appeared for the final year examination of Master's degree, can apply for admission. This implies that both types of candidates may be selected on certain grounds. Thus, some candidates of each type and not all candidates of any one type, may be selected. So, neither I nor II follows. |
| 20. | Statements: This world is neither good nor evil; each man manufactures a world for himself. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: The statement mentions that the world for a man is as he makes it himself. So, some people might find it good and some quite bad. Thus, both I and II follow. |
| 21. | Statements: A bird in hand is worth two in the bush. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Both the given conclusions clearly bring out the central theme of the proverb given in the statement. So, both I and II follow. |
| 22. | Statements: In a recent survey report, it has been stated that those who undertake physical exercise for at least half an hour a day are less prone to have any heart ailments. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The statement mentions that chances of heart ailments are greatly reduced by a regular half-hour exercise. So, I follows. However, it talks of only reducing the probability which does not mean that persons involved in sedentary jobs shall definitely suffer from heart ailments. So, II does not follow. |
| 23. | Statements: The serious accident in which a person was run down by a car yesterday had again focused attention on the most unsatisfactory state of roads. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Since the accident has caused concern, it must be fatal. So, I follows. The use of the word 'again' in the statement justifies the fact mentioned in II. So, II also follows. |
| 24. | Statements: Vegetable prices are soaring in the market. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The availability of vegetables is not mentioned in the given statement. So, I does not follow Also, II is not directly related to the statement and so it also does not follow. |
