In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Give answer:
| 1. | Statements: Until our country achieves economic equality, political freedom and democracy would be meaningless. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Nothing about the relation between political freedom and democracy is mentioned in the statement. So, I does not follow. But II directly follows from the given statement. |
| 2. | Statements: Fashion is a form of ugliness so intolerable that we have to alter it every six months. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement asserts that people cannot stand any particular trend for long and seek change quite often. So, only II follows. |
| 3. | Statements: He stressed the need to stop the present examination system and its replacement by other methods which would measure the real merit of the students. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: The statement stresses the need to adopt a new method of examination. So, I does not follow. However, II directly follows from the given statement. |
| 4. | Statements: Domestic demand has been increasing faster than the production of indigenous crude oil. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option C Explanation: The statement mentions that demand for oil is increasing faster than the production. So, either the demand must be reduced or oil must be imported to cope with the increasing demand. Thus, either I or II follows. |
| 5. | Statements: All the organised persons find time for rest. Sunita, in spite of her very busy schedule, finds time for rest. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: Sunita has a very busy schedule. This means that she is industrious. But still she finds time for rest. This means that she is an organised person. So, both I and II follow. |
| 6. | Statements: The standard of education in private schools is much better than Municipal and Zila Parishad-run schools. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, the solution to the problem is not to close down the Municipal and Zila Parishad-run schools but to strive to improve the standard of education of these schools. So, only I follows while II does not. |
| 7. | Statements: Although we have rating agencies like Crisil, ICRA, there is demand to have a separate rating agency for IT companies to protect investors. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: The need for separate rating agency for IT companies clearly indicates that such assessment requires a separate set of skills. So, I follows. However, the statement indicates only the need or demand and neither the future course of action nor its after-effects can be judged. So, II does not follow. |
| 8. | Statements: Quality has a price tag. India is allocating lots of funds to education. Conclusions:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: According to the statement, funding is necessary to improve quality and India is allocating funds to education. This means that quality of education will improve in India. So, I follows. But funding alone is sufficient to enhance quality, is not true. So, II does not follow. |
