| 105. | Until Victorian times, chocolate was thought of as a drink. When did the first chocolate bar appear? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: No one knows for sure when the first chocolate bar appeared or even who made it, but an important event occurred in 1828. The Van Houten press was invented, which extracted cocoa butter from the bean - the same press that brought the Cadbury Brothers success with Cocoa Essence. |
| 106. | Who invented Gunpowder? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
| 107. | What invention caused many deaths while testing it? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Many people who tried to test the first parachutes died by jumping from high places. One attempt was a parachute hat, but the inventor broke his neck while testing it. The first successful parachute was tested from a hot air balloon in 1797, in France, by Jacques Garnerin. |
| 108. | Who invented Jet Engine? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Dr. Hans von Ohain and Sir Frank Whittle are recognized as the co-inventors of the jet engine. Each was working separately and knew nothing of the others work. Although Whittle started first, von Ohain was first to design and develop a turbojet engine to power an aircraft. Of the many honors received by both, the most significant honor was probably "The Charles Draper Prize" in 1992 which was given to both Hans von Ohain and Sir Frank Whittle for their efforts and contributions to aviation and mankind. "The Charles Draper Prize" is recognized as the equivalent to the Nobel Prize in technology. |
| 109. | Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The village of Branston is in Staffordshire, just south of Burton-on-Trent. |
| 110. | What James Watt invented? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Invented in 1765. |
| 111. | This statesman, politican, scholar, inventor, and one of early presidents of USA invented the swivel chair, the spherical sundial, the moldboard plow, and the cipher wheel. |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Thomas Jefferson (April 13, 1743 - July 4, 1826) was the third President of the United States (1801-1809) and the principal author of the Declaration of Independence (1776). |
| 112. | What Galileo invented? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Various authors have credited the invention of the thermometer to Cornelius Drebbel, Robert Fludd, Galileo Galilei or Santorio Santorio. The thermometer was not a single invention, however, but a development. Galileo Galilei also discovered that objects (glass spheres filled with aqueous alcohol) of slightly different densities would rise and fall, which is nowadays the principle of the Galileo thermometer (shown). Today such thermometers are calibrated to a temperature scale. |
