| 9. | A and B can complete a work in 15 days and 10 days respectively. They started doing the work together but after 2 days B had to leave and A alone completed the remaining work. The whole work was completed in : |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
Hence, the total time taken = (10 + 2) = 12 days. |
| 10. | A takes twice as much time as B or thrice as much time as C to finish a piece of work. Working together, they can finish the work in 2 days. B can do the work alone in: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
So, B takes (12/2) = 6 days to finish the work. |
| 11. | Sakshi can do a piece of work in 20 days. Tanya is 25% more efficient than Sakshi. The number of days taken by Tanya to do the same piece of work is: |
||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Ratio of times taken by Sakshi and Tanya = 125 : 100 = 5 : 4. Suppose Tanya takes x days to do the work.
Hence, Tanya takes 16 days to complete the work. |
| 12. | A, B and C can complete a piece of work in 24, 6 and 12 days respectively. Working together, they will complete the same work in: |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
| 13. | Ravi and Kumar are working on an assignment. Ravi takes 6 hours to type 32 pages on a computer, while Kumar takes 5 hours to type 40 pages. How much time will they take, working together on two different computers to type an assignment of 110 pages? |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
| 14. | A is 30% more efficient than B. How much time will they, working together, take to complete a job which A alone could have done in 23 days? |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Ratio of times taken by A and B = 100 : 130 = 10 : 13. Suppose B takes x days to do the work.
Therefore, A and B together can complete the work in 13 days. |
| 15. | X and Y can do a piece of work in 20 days and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days Y joined him till the completion of the work. How long did the work last? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
Hence, total time taken = (6 + 4) days = 10 days. |
| 16. | 10 women can complete a work in 7 days and 10 children take 14 days to complete the work. How many days will 5 women and 10 children take to complete the work? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
