33. | A transponder is a satellite equipment which |
|||||||
Answer: Option D Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
34. | The INTELSAT-IV satellite launched in 1974 had two earth coverage antenna and two narrower-angle antennas subtending 4.5°. The signal from narrow-angle antenna was stronger than that from earth- coverage antenna by a factor of |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
35. | The angle subtended by earth at geostationary communication satellite is |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
36. | The discussing sharing of a communication satellite by many geographically dispersed Earth station, DAMA means |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
37. | A 20 m antenna gives a certain uplink gain at frequencies of 4/6 GHz. For getting same gain in the 20/30 GHz band, antenna size required is metre. |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
38. | Noise temperature of Sun is more than __________ °K. |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
39. | The present total cost per watt of power generation in geosynchronous orbit is nearly Rs. |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
40. | Rotation of a geosynchronous satellite means its |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |