33. | A 0.5 μF capacitor is connected across a 10 V battery. After a long time, the circuit current and voltage across capacitor will be |
|||||||
Answer: Option B Explanation: When the capacitor is fully charged, i = 0 and voltage across capacitor is equal to battery voltage. |
34. | A capacitor stores 0.15C at 5 V. Its capacitance is |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Q = CV or 0.15 = C(5) or C = 0.03 F. |
35. | A series RC circuit has R = 5 Ω and C = 10 μF. The current in the circuit is 5 sin 20000t. The applied voltage is
|
|||||||
Answer: Option B Explanation: |
36. | Two networks are cascaded through an ideal buffer. If td1 and td2 are delay times of network, the overall delay time is
|
|||||||
Answer: Option C Explanation: In cascaded networks delay times are added. |
37. | In an R-C series circuit excited by a voltage E, the charge across capacitor at t = 0+ is |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Voltage across a capacitor cannot change instantaneously. |
38. | Z(c) for the network shown in the figure is |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
39. | Wave A = 100 sin ωt and wave B = 100 cos ωt. Then |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Since peak values are equal, their rms values are equal irrespective of phase difference. |
40. | The drift velocity of electrons is |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Drift velocity of electrons is very small. |