25. | Former Army Training Command chief Lt Gen Retd has been appointed as a member of the UPSC in July 2022. Who is the chairman of UPSC? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Manoj Soni is the Chairman of Union Public Service Commission of India since 2022. Former Army Training Command chief Lt Gen Raj Shukla (Retd) has been appointed as a member of the Union Public Service Commission (UPSC), Department of Personnel and Training informed. |
26. | Which bank has been named the 2022 'World's Best SME Bank' by Euromoney for the second time? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: DBS Bank has been recognized as the 'World's Best SME Bank' by Euromoney for the second time (the first time in 2018). |
27. | Indian Economy is expected to expand by how much in FY 2022-23, as per latest FICCI Survey? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) released its quarterly survey. The Indian economy is expected to expand 7% in fiscal 2022/23, slower than a previous estimate of 7.4% and the central bank's 7.2% projection, according to a survey by India's leading industry body. |
28. | The Union Cabinet has approved the signing of an MoU in the field of Judicial Cooperation with which country? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and the Judicial Service Commission of the Maldives in the field of Judicial Cooperation. |
29. | Which country will host Asian Games in 2023? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The postponed 19th edition of the Asian Games will be held in Hangzhou, China from September 23- October 8, 2023. |
30. | Which state has become India's first one to connect a Vehicle location tracking device to the emergency response support system? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Himachal Pradesh has become India's first state to connect the Vehicle Location Tracking Device (VLTD) with the Emergency Response Support System (ERSS). |
31. | Which city/ UT has topped the India Innovation Index 2022 among UT and city-states? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Chandigarh has topped among the UT and city-states in the NITI Aayog's India Innovation Index 2022. |
32. | What was India's rank on Henley Passport Index 2022? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: India has been ranked 87th in the Henley Passport Index 2022 with visa-free access to 60 countries. |