1. | When is the International Children's Book Day (ICBD) observed? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The day of 2nd April is observed as the International Children's Book Day (ICBD) every year across the world. |
2. | The DRDO lab has developed a lightweight Bullet Proof Jacket, What is the weight of it? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The DRDO lab Defence Materials and Stores Research and Development Establishment, Kanpur has developed a lightweight Bullet Proof Jacket. It has a weight of 9 kg. |
3. | Who will serve as Director-General of ESIC? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: IAS Mukhmeet S Bhatia has taken over the charge of the Director General of Employees' State Insurance Corporation (ESIC) in New Delhi. |
4. | Which movie bagged the top prize at the 2021 Producer"s Guild of America (PGA) Awards? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Chloe Zhao"s "Nomadland" received a major boost ahead of the Oscars as the movie bagged the top prize at the 2021 Producer"s Guild of America (PGA) Awards. |
5. | Which state's agricultural university has been selected for the Chancellor's Award 2020 in the category of specialized universities? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Kerala Agricultural University has been selected for the Chancellor's Award 2020 in the category of specialized universities. |
6. | Which of the following banks to sell its UK arm to OpenPayd Holdings Ltd? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Private sector lender Axis Bank has entered into a Share Purchase Agreement for sale of 100 per cent stake in its subsidiary, Axis Bank UK Limited to OpenPayd Holdings Ltd. |
7. | Noted Marathi writer Dr. Sharankumar Limbale will receive the Saraswati Samman, 2020 for his which book? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Noted Marathi writer Dr Sharankumar Limbale will receive the Saraswati Samman, 2020 for his book Sanatan. |
8. | According to a report by ACI Worldwide, which country has topped in real-time payments transactions in 2020? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The India has retained the top spot in terms of digital payments in 2020 with 25.5 billion real-time payment transactions, showed a report by ACI Worldwide and GlobalData. |