9. | India observe the National Voters Day annually on which date? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: India has observed the "National Voters' Day" every year on January 25 to encourage more young voters to take part in the political process. |
10. | Narendra Luther has passed away recently. He was associated with the history of which city? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Noted historian, author, poet and retired bureaucrat Narendra Luther has passed. He was associated with the history and culture of erstwhile Hyderabad state and its rulers. |
11. | Which Indian mathematician has jointly won the Michael and Sheila Held Prize? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Indian Mathematician, Nikhil Srivastava has been named as one of the 3 winners of the prestigious 2021 Michael and Sheila Held Prize. |
12. | Khurelsukh Ukhnaa has recently resigned from the post of Prime Minister of which country? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Prime Minister of Mongolia Khurelsukh Ukhnaa has resigned along with his entire government. |
13. | Which organisation proposed four-layered bank norms for NBFCs? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Reserve Bank of India plans to usher in a four-layered regulatory and supervisory framework for non-banking finance NBFCs as it embarks on the path of a scale-based regulation in the backdrop of the recent stress in the sector. |
14. | Which organization has released the Inequality Virus Report? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Inequality Virus Report has been released by the Oxfam International has found that the Covid pandemic deeply increased the existing inequalities in India and around the world. |
15. | Which state has launched the 'Re - SVAYEM' scheme to provide Rs 50,000 to Youths? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Assam chief minister Sarbananda Sonowal and finance minister Dr. Himanta Biswa Sarma launched the state government's flagship scheme Redesigned Swami Vivekananda Assam Youth Empowerment. |
16. | Who has won the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar 2021? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Rajendra Kumar Bhandari has been selected by the Ministry of Home Affairs for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar 2021. |