1. | Which day is celebrated as the National Tourism Day in India every year? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Every year, January 25 is celebrated as the National Tourism Day in India. |
2. | Which day is marked as the International Day of Education? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The United Nations General Assembly proclaimed 24 January as International Day of Education, in celebration of the role of education for peace and development. |
3. | Which state has launched the Udyam Sarathi App to provide employment-related data for youths? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Uttar Pradesh's Chief Minister Yogi Adityanath launched the 'Udyam Sarathi App' on the occasion of the Foundation Day of the state. |
4. | Who organized the 15th India Digital Summit 2021? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The 15th Edition of India Digital Summit 2021 (IDS 2021) organized by Internet and Mobile Association of India. |
5. | Which is the first state to receive additional funds for capital projects? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Madhya Pradesh has become the first state to get additional funds for capital projects for successfully carrying out reforms in various citizen-centric areas. |
6. | Which state has made GPS and Panic Button mandatory in public passenger vehicles? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Global Position System (GPS) and Panic Buttons have been made mandatory in all the passenger vehicles running in Chhattisgarh for the safety of female passengers. |
7. | The International Day of Education 2021 has been celebrated under which theme? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The International Day of Education has been celebrated under the theme 'Recover and Revitalize Education for the COVID-19 Generation'. |
8. | The 2021 Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar has been conferred to how many students? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) for the year 2021 has been conferred to 32 children. |