9. | The Indian economy is expected to rebound to how much percent in FY22, as per the recent revision of outlook by ICRA? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The ICRA expects a considerable rebound in India's economic growth to 10.5 percent due to higher central government spending, and a pick-up in consumption. |
10. | Which country is set to register Himalayan pink salt as a Geographical Indication? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Pakistan has decided to register Himalayan pink salt as Geographical Indications (GI) to prevent its unauthorised use by other countries. |
11. | Who has been appointed as the Managing Director General of the ADB? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Asian Development Bank (ADB) has appointed Woochong Um as its Managing Director General. |
12. | Who has been appointed as the Global brand ambassador of Levis? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Bollywood star Deepika Padukone has been appointed global brand ambassador for denim giant, Levi's. |
13. | Who has used the Sanskrit language for the first time at the UNSC debate on climate change? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Prakash Javadekar, the Union Minister of Environment, Forest and Climate Change used Sanskrit for the first time in the United Nations Security Council (UNSC) Debate on climate change. |
14. | Which country has created a new National Ministry for Extra-terrestrial Space Affairs? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Nicaragua has created a new National Ministry for Extraterrestrial Space Affairs. |
15. | The Trilateral Dialogue of India has been set up with which two countries with a focus on the Indo-Pacific region? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: A trilateral dialogue has been held among India, France and Australia at the senior official's level with focus on further enhancing cooperation in the Indo-Pacific. |
16. | The Union Cabinet has approved to impose President Rule in which Union Territory? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Union Cabinet has approved to dissolve the Puducherry Assembly and impose President's rule in the Union Territory. |