1. | 'Ghar Ghar Rozgar te Karoobaar' is the mission of which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh has virtually kicked off a state-wide pro-poor scheme for allotment of 7,219 FPS under his government's flagship programme - Ghar Ghar Rozgar te Karobaar Mission. |
2. | Which country has signed a $ 12.7 million deal with GRSE, Kolkata for building a naval vessel? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The GRSE signs USD 12.7 Million Contract with Guyana to Build Ocean-Going Vessel. |
3. | The NDRF rising day has been celebrated on which date? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The National Disaster Response Force (NDRF) Raising Day is celebrated on January 19 to mark its formation. |
4. | Which state government inaugurated the first bird festival called 'Kalrab'? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Chief Minister of Bihar Nitish Kumar has inaugurated the first-ever bird festival of the state, 'Kalrav', at Nagi-Nakti bird sanctuary. |
5. | Who has been honored with the Sahitya Gaurav Samman 2021 by the Hindi Writers Guild of Canada? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Union education minister Ramesh Pokhriyal 'Nishank' was honored by the Hindi Writers Guild, Canada for his literary work. |
6. | In which country, the first national election will be held in the year 2021 after a long time of 14 years? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Palestine is set to conduct its first national elections this year after a span of 14 years. |
7. | KVIC signed two agreements to create employment for local people with which ministry? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The KVIC signed two MOUs with Ministry of Tribal Affairs, aimed at creating local employment, strengthen Khadi artisans and the tribal population. |
8. | Which states has partnered to support the women entrepreneurs? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Telangana State government's WE Hub has partnered with Gujarat government's I-Hub, to support women entrepreneurs in Gujarat and Telangana. |