9. | How much amount of loan guarantee program has been announced jointly by USAID and DFC to finance investments by Indian small and medium enterprises in renewable energy solutions? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The United States Agency for International Development and the US International Development Finance Corporation have announced a USD 41 million-loan guarantee program to finance investment in renewable energy solutions by Indian SMEs. |
10. | Who has been appointed as the new Director-General of the International Solar Alliance (ISA), upon the superannuation of UpendraTripathy? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Dr Ajay Mathur has assumed office as the Director General of the International Solar Alliance (ISA). |
11. | What is the theme of Global Recycling Day 2021? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The theme for 2021 is "Recycling Heroes", to recognize the people, places and activities that showcase the importance of recycling in preserving natural resources. |
12. | Which country was the largest arms exporter in the world during 2016-2020 as per the latest SIPRI report? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The five largest arms exporters in 2016-20 were the United States, Russia, France, Germany and China. India ranked at 24th position among arms exporter. |
13. | Who has been appointed as the new Director General (DG) of the National Security Guard (NSG)? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Senior IPS officer M A Ganapathy has been appointed as the Director General (DG) of National Security Guard (NSG). |
14. | The Global Recycling day is observed every year on which date? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Global Recycling Day is observed every year on 18 March to recognise the importance of recycling as a resource, not waste. |
15. | Which state will set up 100 Nursery Sports Academies for children? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Rajasthan government will set up 100 nursery sports academies to give an opportunity to children to play in their districts in the academies. |
16. | Which country has been adjudged as the largest importer of arms in the world during 2016-2020 as per SIPRI's "Trends in International Arms Transfers-2020" report? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The five largest arms importers in 2016-20 were Saudi Arabia, India, Egypt, Australia and China. |