9. | Which state's chief minister has unveiled the 1st indigenous Metro racks at Charkop Metro Depot? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray has unveiled the first indigenous Metro racks (train) at Charkop Metro Depot. |
10. | Which Indian public sector bank has raised Rs 1,000 cr by issuing Basel III-compliant bonds? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The State-owned Union Bank of India has raised Rs 1,000 crore by issuing Basel III-compliant bonds on a private placement basis. |
11. | Recently RBI has cancelled the licence of which of the following bank? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Licence of Maharashtra-based Shivam Sahakari Bank has been cancelled by RBI as it does not have adequate capital and earning prospects. |
12. | Which telecom venture has become the world's fifth strongest brand? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Billionaire Mukesh Ambani's four-year-old telecom venture Reliance Jio has been ranked the fifth strongest brand globally. |
13. | Which state has collaborated with the UNICEF for launching the GIS-based dashboard for TEI? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Directorate of Teacher Education and SCERT in collaboration with UNICEF, Odisha and technical support from SDRC, have launched the Teacher Education Dashboard for Teacher Education Institutes. |
14. | Who has been appointed as the new CEO of the Ayushman Bharat? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Senior bureaucrat and former TRAI chairman Ram Sewak Sharma is the new Chief Executive Officer of the Ayushman Bharat. |
15. | National Non-communicable Disease Monitoring Survey was conducted during which year? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Minister for Health and Family Welfare has released the National Non-communicable Disease Monitoring Survey conducted during 2017-18. |
16. | The Strategic Arms Reduction Treaty is an agreement between which of the following two countries? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The New START (Strategic Arms Reduction Treaty) is a nuclear arms reduction treaty between the United States and the Russian Federation. |