9. | The #WorldHomoeopathyDay is observed to commemorate the birth anniversary of the founder of Homeopathy. Name the founder of the Homeopathy system of medicine? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The day marks the birth anniversary of German physician Dr Christian Friedrich Samuel Hahnemann, who is considered as the founder of system of alternative medicine called Homeopathy. |
10. | Who has been awarded Devishankar Awasthi Award 2020? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The famous Devishankar Awasthi Award has been awarded to the prolific Hindi prose, journalist, and critic Ashutosh Bhardwaj. |
11. | Who has become the first Woman Sailor to qualify for the Olympics? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Nethra Kumanan is the first-ever female sailor from India to qualify for sailing in the Olympics. |
12. | Which asset management company has become the first in India to cross the Rs. 5 lakh crore average assets under the management mark? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The SBI Funds Management Pvt. Ltd has informed that it has become the first mutual fund house in India to cross the Rs. 5 lakh crore average assets under management mark. |
13. | NanoSniffer is the world's first Microsensor based Explosive Trace Detector (ETD), launched by NanoSniff Technologies, which is an incubation startup based at? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Union Education Minister, Shri Ramesh Pokhriyal 'Nishank' launched The ETD. It has been developed by NanoSniff Technologies, an IIT Bombay incubated startup. |
14. | PM Modi recently released the Hindi translation of the book 'Odisha Itihaas'. Who is the author of this book? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Hindi translation of the book 'Odisha Itihaas' (Odisha History), written by Dr Harekrushna Mahtab, the former freedom fighter and first Chief Minister of Odisha. |
15. | Who has taken over the charge as the Chairman of Airport Authority of India? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Sanjeev Kumar, an IAS officer of 1993 batch, Maharashtra Cadre, took over as the Chairman of Airports Authority of India. |
16. | The central government has approved 14 road projects worth Rs. 670 crores for which state? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Union Minister Nitin Gadkari on Wednesday said the Centre has approved 14 highway projects worth Rs 670 crore in Jharkhand. |