9. | How many chinese mobile apps banned by Ministry of Information and Technology? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The 118 Chinese apps have been banned for allegedly engaging in activities which are prejudicial to sovereignty and integrity of India, defence of India, security of state and public order. |
10. | Which nation will be hosting Quad meet? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: India will soon be hosting the Quad meet involving Australia, Japan and the United States and the 2+2 dialogue with the United States. The details are being worked out for the same. |
11. | Which state celebrated Pang Lhabsol? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Pang Lhabsol, a festival of cultural heritage and historical importance is one of the most historically and culturally significant festivals celebrated annually by Sikkim People. This festival is celebrated only in this state. |
12. | Union Cabinet has approved the launch of which mission to enable government officers and employees get the opportunity to improve their performances? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Centre announced Mission Karmayogi, a scheme for bringing post-recruitment reforms in civil services. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi approved the launching of Mission Karmayogi, which is officially called as National Programme for Civil Services Capacity Building (NPCSCB). |
13. | What was India's rank in the 13th edition of Global Innovation Index 2020 released by WIPO? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: For the first time, India joined the group of Top 50 countries in the 13th Edition of Global Innovation Index 2020, as it took the 48th rank with a score of 35.59 in the annual report jointly released by World intellectual Property Organization, Cornell University and INSEAD Business School. |
14. | Which Country Planned to host a summit of the councils of the head of the government of the Shengai cooperation Organization on November 30? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: India will host a summit of the council of heads of government of the SCO on November 30 with a focus on contributing to the trade and economic agenda of the influential grouping, a senior official in the Ministry of External Affairs (MEA) has said. |
15. | Which institute topped among 63 Indian institutes in the world university ranking 2021? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Times Higher Education, based in the United Kingdom released the World University Ranking 2021. Placed under the group of 301-350 rankings, Indian Institute of Science(IISc) Bengaluru tops among the 63 institutions that qualified for the rankings. |
16. | Which union territory has set up a biodiversity council to document its biodiversity? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Jammu and Kashmir government on September 2, 2020 set up a bio-diversity council to document the biodiversity of the union territory. The council will maintain a Peoples Biodiversity Register (PBR) with the help of representatives from local governance bodies. |