9. | Which tech giant has released a new dedicated app and website for users across the US to provide accurate and credible information to users about the COVID-19 pandemic? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Tech giant Apple has released a new dedicated app and website for users across the US. The app provides accurate and credible information to users about the COVID-19 pandemic. The new COVID-19 app and website provide the needed guidance and latest information from the Centers for Disease Control and Prevention (CDC). The app has been made available on the App Store. |
10. | According to the report titled "Boom and Bust 2020: Tracking the Global Plant Pipeline", how much coal fired power projects at different stages were cancelled in India in 2019? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: In accordance with a report titled "Boom and Bust 2020: Tracking the Global Plant Pipeline" 47.4 GW coal fired power projects at different stages were cancelled in India in 2019 which reduced total under development coal capacity to 66 GW. The report was prepared jointly by Global Energy Monitor, Greenpeace International, the Sierra Club, and Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). The report is the fifth annual survey of the coal plant pipeline. |
11. | Which country has been inducted officially as the 30th and newest member of North Atlantic Treaty Organization (NATO)? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Republic of North Macedonia has inducted officially as the 30th and newest member of North Atlantic Treaty Organization (NATO). This membership comes after North Macedonia's 2017 deal with Greece under which the former changed its name from Macedonia (a name same as Greek province). After the name change, Greece agreed to drop objections to its NATO and European Union (EU) membership. North Macedonia was granted a protocol on accession to NATO membership in February 2019. |
12. | Corona Studies Series' books for all age-groups for the post-Corona readership needs ha sbeen launched by which organsiation? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: National Book Trust to launch 'Corona Studies Series' books for all age-groups for the post-Corona readership needs |
13. | What amount has been transferred in the accounts of 27.15 lakh Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) labourers by UP? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath transferred Rs.611 crore in the accounts of 27.15 lakh Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MNREGA) labourers of the state. The move comes in the wake of the COVID-19 outbreak. |
14. | Civil rights leader Joseph Echols Lowery passed away at the age of 98.He belongs to which country? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: America's civil rights leader Joseph Echols Lowery passed away at the age of 98 in Atlanta, Georgia, US (United States). He was the key ally of Martin Luther King in the US civil rights movement of the 1960s. He was born on October 6, 1921 in Huntsville, Alabama, US. |
15. | Self Declaration COVID-19 has been launched by which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Chief Minister of Nagaland Neiphiu Rio launched the Self Declaration COVID-19 Nagaland App at Kohima on 28 March. The app is aimed to trace the person who entered the state, as a measure to tackle the spread of Coronavirus. The app will be mandatory for any person who entered Nagaland after 6th March. The app is available for Android and iOS users. |
16. | IBBI has eases timelines within how many days for insolvency resolution process? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) eases timelines within 330-day deadline for insolvency resolution process; lockdown period would not be counted for the purpose of timelines |