9. | The proto-type test samples of Personal protective equipment Coveralls in India are tested by how many laboratories as per the technical specifications prescribed by the Ministry of Health? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The proto-type test samples of Personal protective equipment Coveralls in India are tested and certified by 9 authorized laboratories as per the technical specifications prescribed by the Ministry of Health & Family Welfare. The test standards are in conformity with the World Health Organization Guidelines for COVID-19. The PPEs are tested in accordance with ISO 16603 Class 3 and above for the 'Synthetic Blood Penetration Resistance Test'. |
10. | What is the name of voicebot launched by Tata Capital, Private Non-Banking Financial Company , for its customers looking for a new loan or getting queries resolved etc? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Tata Capital, Private Non-Banking Financial Company , has launched a voicebot "TIA" on WhatsApp.The voicebot offers a range of services to its customers like opting for a new loan or getting queries resolved etc to provide seamless and interactive services on the widely used messaging platform, Whatsapp. |
11. | The European Union Commission has proposed a how much recovery fund "European breakthrough" to help the bloc's economy through the deep recession induced by the COVID-19 pandemic? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The European Union Commission has proposed a $825 billion recovery fund "European breakthrough" to help the bloc's economy through the deep recession induced by the COVID-19 pandemic. It was announced by the commissioner Paolo Gentiloni. The aim is to tackle an unprecedented crisis. |
12. | Which state government started the preliminary works on implementing the Solar Fence Farmland Protection Programme, under the Central Agriculture Improvement Scheme to protect agricultural lands of the districts? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Government of Tamil Nadu started the preliminary works on implementing the Solar Fence Farmland Protection Programme, under the Central Agriculture Improvement Scheme. This scheme is to protect agricultural lands of the districts which have the western ghats as their boundaries and are at risk of animal attacks. |
13. | Sports Authority of India has deposited how much Rs. each to 2,749 Khelo India athletes as out of pocket allowance amid the COVID-19 lockdown? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Sports Authority of India has deposited Rs.30,000 each to 2,749 Khelo India athletes as out of pocket allowance amid the COVID-19 lockdown. The total sum of the amount is Rs.8.25 crore in all. The announcement regarding disbursement of the Khelo India allowances was made by Minister of Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju. |
14. | Shyamala G. Bhave, who passed away at the age of 79 on May 23, 2020, in Bengaluru, Karnataka was a famous? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Noted Classical musician Shyamala G. Bhave, who was well versed in both the Hindustani and Carnatic styles passed away at the age of 79 on May 23, 2020, in Bengaluru, Karnataka. She was born on March 14, 1941, in Bengaluru, Karnataka. |
15. | Who inaugurated first of it's kind Infectious Disease Block facility at Sher-i-Kashmir Institute of Medical Sciences at Soura in Srinagar, J&K.? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Jammu and Kashmir Lieutenant Governor's adviser Baseer Ahmad Khan inaugurated first of it's kind Infectious Disease Block facility at Sher-i-Kashmir Institute of Medical Sciences at Soura in Srinagar, J&K. It was an initiative for the treatment of COVID-19 and other pathologically infected patients. |
16. | ICAR-National Rice Research Institute has identified a region in the genome of a rice, which seems to have the potential for improving productivity. Where is ICAR-NRRI located? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Researchers have identified a region in the genome of a rice, which seems to have the potential for improving productivity. The study was conducted jointly by the Department of Biotechnology's National Institute of Plant Genome Research (DBT-NIPGR), ICAR-Indian Agricultural Research Institute (ICAR-IARI), ICAR-National Rice Research Institute (ICAR-NRRI), Cuttack and University of Delhi South Campus (UDSC). |