9. | Which of the following cities became the first Indian city to have an urban plane with gender specific focus? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Mumbai has become the first Indian city to have an urban plan with a gender-specific focus land reservations for physical-social infrastructure designed to meet women's needs. |
10. | Which ministry launched GIS One District One Product digital map? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Union Minister for Food Processing Industries Shri Narendra Singh Tomar virtually inaugurated the (PM-FME Scheme) and launched the GIS One District One Product (ODOP) digital map of India. |
11. | 33rd Stop TB partnership board meeting was addressed by which minister? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Health Minister Dr Harsh Vardhan was addressing the 33rd Stop TB Partnership Board meet in New Delhi through Video Conference yesterday. Currently India is promoting the "TB Harega, DeshJeetega" campaign which aims to achieve the Sustainable Development Goal target related to TB by 2025. |
12. | Which state government constituted Cow Cabinet to conserve cows? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Madhya Pradesh Chief Minister, Shivraj Singh Chouhan, announced that the State Government is going to constitute 'Cow Cabinet'. The cow cabinet would be constituted to conserve. |
13. | Which of the following banks has been kept in the red flag list for monitoring foreign portfolio investor limits? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: HDFC Bank and IndusInd Bank have been put in the 'red flag' list, a system used for monitoring foreign portfolio investor (FPI) limits. A listed company enters the list when the available legroom for overseas investment is less than 35% of the permissible limit. |
14. | India ranked at which place on the TRACE Briery Risk Matrix? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: India secured 77th Spot on the TRACE Bribery Risk Matrix. The List topped by Denmark. In the Index, when a nation gets highest score, it means that the nation is at higher risk of business bribery. |
15. | Which airport become the first airport in Asia pacific region to get level 4+ transition carbon accreditation? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Delhi Airport has become the first airport in Asia Pacific Region to achieve Level 4+ Carbon Accreditation. The GMR-led Delhi International Airport Limited (DIAL) has aims to become Net Zero Carbon Emission Airport by 2030. |
16. | Which of the following institutes researchers formulated efficient pincer catalytic systems that transform biomass waste into valuable chemicals? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Researchers of The Indian Institute of Technology Guwahati (IIT-G) have formulated efficient 'pincer' catalytic systems that transform industrial/biomass wastes into valuable chemicals. According to the research team, tiny amounts of these 'pincer catalysts' repeatedly convert large amounts of industrial waste such as glycerol into lactic acid and hydrogen. |