1. | How many bricks, each measuring 25 cm x 11.25 cm x 6 cm, will be needed to build a wall of 8 m x 6 m x 22.5 cm? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Number of bricks =Volume of the wall= |
2. | A large cube is formed from the material obtained by melting three smaller cubes of 3, 4 and 5 cm side. What is the ratio of the total surface areas of the smaller cubes and the large cube? |
||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Volume of the large cube = (33 + 43 + 53) = 216 cm3. Let the edge of the large cube be a. So, a3 = 216
|
3. | What is the total surface area of a right circular cone of height 14 cm and base radius 7 cm? |
||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: h = 14 cm, r = 7 cm. So, l = √(7)2 + (14)2 = √245 = 7√5 cm.
|
4. | A cistern of capacity 8000 litres measures externally 3.3 m by 2.6 m by 1.1 m and its walls are 5 cm thick. The thickness of the bottom is: |
|||||||||||
Answer: Option B Explanation: Let the thickness of the bottom be x cm. Then, [(330 - 10) x (260 - 10) x (110 - x)] = 8000 x 1000
|
5. | The curved surface area of a cylindrical pillar is 264 m2 and its volume is 924 m3. Find the ratio of its diameter to its height. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
|
6. | A metallic sheet is of rectangular shape with dimensions 48 m x 36 m. From each of its corners, a square is cut off so as to make an open box. If the length of the square is 8 m, the volume of the box (in m3) is: |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Clearly, l = (48 - 16)m = 32 m, b = (36 -16)m = 20 m, h = 8 m.
|
7. | A cistern 6m long and 4 m wide contains water up to a depth of 1 m 25 cm. The total area of the wet surface is: |
|||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
8. | The slant height of a right circular cone is 10 m and its height is 8 m. Find the area of its curved surface. |
|||||||
Answer: Option C Explanation: l = 10 m, h = 8 m. So, r = l2 - h2 = (10)2 - 82 = 6 m.
|