| 1. | Sakshi invests a part of Rs. 12,000 in 12% stock at Rs. 120 and the remainder in 15% stock at Rs. 125. If his total dividend per annum is Rs. 1360, how much does he invest in 12% stock at Rs. 120? |
|||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation: Let investment in 12% stock be Rs. x. Then, investment in 15% stock = Rs. (12000 - x).
|
| 2. | The cost price of a Rs. 100 stock at 4 discount, when brokerage is |
|||||||
Answer: Option C Explanation: C.P. = Rs. |
| 3. | The market value of a 10.5% stock, in which an income of Rs. 756 is derived by investing Rs. 9000, brokerage being |
||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: For an income of Rs. 756, investment = Rs. 9000.
|
| 4. | A 12% stock yielding 10% is quoted at: |
||||||||||||||
Answer: Option D Explanation: To earn Rs. 10, money invested = Rs. 100.
|
| 5. | A man invested Rs. 1552 in a stock at 97 to obtain an income of Rs. 128. The dividend from the stock is: |
||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: By investing Rs. 1552, income = Rs. 128.
|
| 6. | By investing Rs. 1620 in 8% stock, Michael earns Rs. 135. The stock is then quoted at: |
||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: To earn Rs. 135, investment = Rs. 1620.
|
| 7. | A man invests some money partly in 9% stock at 96 and partly in 12% stock at 120. To obtain equal dividends from both, he must invest the money in the ratio: |
|||||||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation:
|
| 8. | Rs. 9800 are invested partly in 9% stock at 75 and 10% stock at 80 to have equal amount of incomes. The investment in 9% stock is: |
|||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Let the investment in 9% stock be Rs. x. Then, investment in 10% stock = Rs. (9800 - x).
|
