| 1. | David gets on the elevator at the 11th floor of a building and rides up at the rate of 57 floors per minute. At the same time, Albert gets on an elevator at the 51st floor of the same building and rides down at the rate of 63 floors per minute. If they continue travelling at these rates, then at which floor will their paths cross ? |
|||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Suppose their paths cross after x minutes. Then, 11 + 57x = 51 - 63x
So, their paths cross at (11 +19) i.e., 30th floor. |
| 2. |
|
|||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
= 4 (where a = 469, b = 174.) |
| 3. | A man has some hens and cows. If the number of heads be 48 and the number of feet equals 140, then the number of hens will be: |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Let the number of hens be x and the number of cows be y. Then, x + y = 48 .... (i) and 2x + 4y = 140 Solving (i) and (ii) we get: x = 26, y = 22.
|
| 4. | Free notebooks were distributed equally among children of a class. The number of notebooks each child got was one-eighth of the number of children. Had the number of children been half, each child would have got 16 notebooks. Total how many notebooks were distributed ? |
||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Let total number of children be x.
|
| 5. | In a regular week, there are 5 working days and for each day, the working hours are 8. A man gets Rs. 2.40 per hour for regular work and Rs. 3.20 per hours for overtime. If he earns Rs. 432 in 4 weeks, then how many hours does he work for ? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Suppose the man works overtime for x hours. Now, working hours in 4 weeks = (5 x 8 x 4) = 160.
Hence, total hours of work = (160 + 15) = 175. |
| 6. | To fill a tank, 25 buckets of water is required. How many buckets of water will be required to fill the same tank if the capacity of the bucket is reduced to two-fifth of its present ? |
|||||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Let the capacity of 1 bucket = x. Then, the capacity of tank = 25x.
= 62.5 |
| 7. | Eight people are planning to share equally the cost of a rental car. If one person withdraws from the arrangement and the others share equally the entire cost of the car, then the share of each of the remaining persons increased by: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
| 8. | A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation: Let the total number of shots be x. Then,
|
