17. | The least number which when divided by 5, 6 , 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder, is: |
|||||||
Answer: Option B Explanation: L.C.M. of 5, 6, 7, 8 = 840.
Least value of k for which (840k + 3) is divisible by 9 is k = 2.
|
18. |
|
|||||||
Answer: Option C Explanation: 128352) 238368 ( 1 128352 --------------- 110016 ) 128352 ( 1 110016 ------------------ 18336 ) 110016 ( 6 110016 ------- x ------- So, H.C.F. of 128352 and 238368 = 18336. 128352 128352 � 18336 7 Therefore, ------ = -------------- = -- 238368 238368 � 18336 13 |
19. | The least number which should be added to 2497 so that the sum is exactly divisible by 5, 6, 4 and 3 is: |
|||||||
Answer: Option C Explanation: L.C.M. of 5, 6, 4 and 3 = 60. On dividing 2497 by 60, the remainder is 37.
|
20. | Find the lowest common multiple of 24, 36 and 40. |
|||||||
Answer: Option C Explanation: 2 | 24 - 36 - 40 -------------------- 2 | 12 - 18 - 20 -------------------- 2 | 6 - 9 - 10 ------------------- 3 | 3 - 9 - 5 ------------------- | 1 - 3 - 5 L.C.M. = 2 x 2 x 2 x 3 x 3 x 5 = 360. |
21. | The least multiple of 7, which leaves a remainder of 4, when divided by 6, 9, 15 and 18 is: |
|||||||
Answer: Option D Explanation: L.C.M. of 6, 9, 15 and 18 is 90. Let required number be 90k + 4, which is multiple of 7. Least value of k for which (90k + 4) is divisible by 7 is k = 4.
|
22. | The product of two numbers is 2028 and their H.C.F. is 13. The number of such pairs is: |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Let the numbers 13a and 13b. Then, 13a x 13b = 2028
Now, the co-primes with product 12 are (1, 12) and (3, 4). [Note: Two integers a and b are said to be coprime or relatively prime if they have no common positive factor other than 1 or, equivalently, if their greatest common divisor is 1 ] So, the required numbers are (13 x 1, 13 x 12) and (13 x 3, 13 x 4). Clearly, there are 2 such pairs. |
23. | The G.C.D. of 1.08, 0.36 and 0.9 is: |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Given numbers are 1.08, 0.36 and 0.90. H.C.F. of 108, 36 and 90 is 18,
|
24. | Three number are in the ratio of 3 : 4 : 5 and their L.C.M. is 2400. Their H.C.F. is: |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Let the numbers be 3x, 4x and 5x. Then, their L.C.M. = 60x. So, 60x = 2400 or x = 40.
Hence, required H.C.F. = 40. |