| 65. | 397 x 397 + 104 x 104 + 2 x 397 x 104 = ? |
|||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
|
| 66. |
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Given Exp. =(a + b)2 - (a - b)2=4ab= 4abab |
| 67. | n is a whole number which when divided by 4 gives 3 as remainder. What will be the remainder when 2n is divided by 4 ? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Let n = 4q + 3. Then 2n = 8q + 6 = 4(2q + 1 ) + 2. Thus, when 2n is divided by 4, the remainder is 2. |
| 68. | (4300731) - ? = 2535618 |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: Let 4300731 - x = 2535618 Then x, = 4300731 - 2535618 = 1765113 |
| 69. | Which natural number is nearest to 9217, which is completely divisible by 88 ? |
|||||||||
Answer: Option B Explanation: On dividing we get,
88) 9217 (104
88
----
417
352
----
65
----
Therefore, Required number = 9217 + (88 - 65) // Because (88 - 65) < 65.
= 9217 + 23
= 9240.
|
| 70. | Which of the following numbers is divisible by each one of 3, 7, 9 and 11 ? |
|||||||||
Answer: Option B Explanation: 639 is not divisible by 7 2079 is divisible by each of 3, 7, 9, 11. |
| 71. | If the number 42573 * is exactly divisible by 72, then the minimum value of * is: |
|||||||||
Answer: Option C Explanation: 72 = 9 x8, where 9 and 8 are co-prime. The minimum value of x for which 73x for which 73x is divisible by 8 is, x = 6. Sum of digits in 425736 = (4 + 2 + 5 + 7 + 3 + 6) = 27, which is divisible by 9.
|
| 72. | Which natural number is nearest to 8485, which is completely divisible by 75 ? |
|||||||||
Answer: Option A Explanation: On dividing, we get
75) 8485 (113
75
---
98
75
----
235
225
---
10
---
Required number = (8485 - 10) // Because 10 < (75 - 10)
= 8475. |
