| 17. | The price of commodity X increases by 40 paise every year, while the price of commodity Y increases by 15 paise every year. If in 2001, the price of commodity X was Rs. 4.20 and that of Y was Rs. 6.30, in which year commodity X will cost 40 paise more than the commodity Y ? |
||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
Suppose commodity X will cost 40 paise more than Y after z years. Then, (4.20 + 0.40z) - (6.30 + 0.15z) = 0.40
|
| 18. |
|
||||||||||||||||||||||
Answer: Option A Explanation:
|
| 19. |
|
||||||||||||||
Answer: Option B Explanation:
|
| 20. | 0.04 x 0.0162 is equal to: |
|||||||
Answer: Option B Explanation: 4 x 162 = 648. Sum of decimal places = 6. |
| 21. | 3889 + 12.952 - ? = 3854.002 |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Let 3889 + 12.952 - x = 3854.002. Then x = (3889 + 12.952) - 3854.002 = 3901.952 - 3854.002 = 47.95. |
| 22. |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option D Explanation:
|
| 23. | The expression (11.98 x 11.98 + 11.98 x x + 0.02 x 0.02) will be a perfect square for x equal to: |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Given expression = (11.98)2 + (0.02)2 + 11.98 x x. For the given expression to be a perfect square, we must have 11.98 x x = 2 x 11.98 x 0.02 or x = 0.04 |
| 24. |
|
|||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
