| 1. | A tank is 25 m long, 12 m wide and 6 m deep. The cost of plastering its walls and bottom at 75 paise per sq. m, is: |
||||||||||||||||||||||
Answer: Option C Explanation:
|
| 2. | A rectangular field is to be fenced on three sides leaving a side of 20 feet uncovered. If the area of the field is 680 sq. feet, how many feet of fencing will be required? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: We have: l = 20 ft and lb = 680 sq. ft. So, b = 34 ft.
|
| 3. | The length of a rectangular plot is 20 metres more than its breadth. If the cost of fencing the plot @ 26.50 per metre is Rs. 5300, what is the length of the plot in metres? |
|||||||||||||||
Answer: Option E Explanation: Let breadth = x metres. Then, length = (x + 20) metres.
Hence, length = x + 20 = 60 m. |
| 4. | The length of a rectangle is halved, while its breadth is tripled. What is the percentage change in area? |
|||||||||||||||||||||||||||||||
Answer: Option B Explanation: Let original length = x and original breadth = y. Original area = xy.
New breadth = 3y.
|
| 5. | The difference between the length and breadth of a rectangle is 23 m. If its perimeter is 206 m, then its area is: |
|||||||
Answer: Option D Explanation: We have: (l - b) = 23 and 2(l + b) = 206 or (l + b) = 103. Solving the two equations, we get: l = 63 and b = 40.
|
| 6. | What is the least number of squares tiles required to pave the floor of a room 15 m 17 cm long and 9 m 2 cm broad? |
|||||||||||||
Answer: Option A Explanation: Length of largest tile = H.C.F. of 1517 cm and 902 cm = 41 cm. Area of each tile = (41 x 41) cm2.
|
| 7. | The diagonal of a rectangle is √41 cm and its area is 20 sq. cm. The perimeter of the rectangle must be: |
|||||||
Answer: Option B Explanation:
√l2 + b2 = √41. Also, lb = 20. (l + b)2 = (l2 + b2) + 2lb = 41 + 40 = 81
|
| 8. | A man walked diagonally across a square lot. Approximately, what was the percent saved by not walking along the edges? |
||||||||||||||
Answer: Option C Explanation: Let the side of the square(ABCD) be x metres.
Then, AB + BC = 2x metres. AC = 2x = (1.41x) m. Saving on 2x metres = (0.59x) m.
|
