| Marks : | ||
| Total number of questions | : | |
| Number of answered questions | : | |
| Number of unanswered questions | : | |
Instruction:
| 1. | A man buys a watch for Rs. 1950 in cash and sells it for Rs. 2200 at a credit of 1 year. If the rate of interest is 10% per annum, the man: |
||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 2. |
|
||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation:
Let T.D. be Re. 1.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 3. | √1.5625 = ? |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
1|1.5625( 1.25
|1
|-------
22| 56
| 44
|-------
245| 1225
| 1225
|-------
| X
|-------
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 4. | A, B and C enter into a partnership in the ratio |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation:
Let the initial investments be 105x, 40x and 36x.
= 1680x : 480x : 432x = 35 : 10 : 9.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 5. | The average weight of 16 boys in a class is 50.25 kg and that of the remaining 8 boys is 45.15 kg. Find the average weights of all the boys in the class. |
||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 6. |
|
|||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 7. | A fires 5 shots to B's 3 but A kills only once in 3 shots while B kills once in 2 shots. When B has missed 27 times, A has killed: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Let the total number of shots be x. Then,
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 8. | If (64)2 - (36)2 = 20 x x, then x = ? |
||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: 20 x x = (64 + 36)(64 - 36) = 100 x 28
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 9. | The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is: |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: Let A, B, C represent their respective weights. Then, we have: A + B + C = (45 x 3) = 135 .... (i) A + B = (40 x 2) = 80 .... (ii) B + C = (43 x 2) = 86 ....(iii) Adding (ii) and (iii), we get: A + 2B + C = 166 .... (iv) Subtracting (i) from (iv), we get : B = 31.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 10. | A jar full of whisky contains 40% alcohol. A part of this whisky is replaced by another containing 19% alcohol and now the percentage of alcohol was found to be 26%. The quantity of whisky replaced is: |
||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
By the rule of alligation, we have:
So, ratio of 1st and 2nd quantities = 7 : 14 = 1 : 2
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
|||||||||||||||||||||||
| 11. | A man complete a journey in 10 hours. He travels first half of the journey at the rate of 21 km/hr and second half at the rate of 24 km/hr. Find the total journey in km. |
||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 12. | 397 x 397 + 104 x 104 + 2 x 397 x 104 = ? |
|||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 13. | In Arun's opinion, his weight is greater than 65 kg but less than 72 kg. His brother doest not agree with Arun and he thinks that Arun's weight is greater than 60 kg but less than 70 kg. His mother's view is that his weight cannot be greater than 68 kg. If all are them are correct in their estimation, what is the average of different probable weights of Arun? |
|||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Let Arun's weight by X kg. According to Arun, 65 < X < 72 According to Arun's brother, 60 < X < 70. According to Arun's mother, X <= 68 The values satisfying all the above conditions are 66, 67 and 68.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 14. | A sum of money is to be distributed among A, B, C, D in the proportion of 5 : 2 : 4 : 3. If C gets Rs. 1000 more than D, what is B's share? |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation:
Let the shares of A, B, C and D be Rs. 5x, Rs. 2x, Rs. 4x and Rs. 3x respectively. Then, 4x - 3x = 1000
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 15. | The average of 20 numbers is zero. Of them, at the most, how many may be greater than zero? |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: Average of 20 numbers = 0.
It is quite possible that 19 of these numbers may be positive and if their sum is a then 20th number is (-a). Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 16. | A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is: |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option B Explanation:
Let the length of the train be x metres and its speed by y m/sec.
On solving, we get: x = 50.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 17. | Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is two-third of the sum of 6% of A and 8% of B. Find the ratio of A : B. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation:
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 18. | A bag contains 2 red, 3 green and 2 blue balls. Two balls are drawn at random. What is the probability that none of the balls drawn is blue? |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option A Explanation: Total number of balls = (2 + 3 + 2) = 7. Let S be the sample space.
Let E = Event of drawing 2 balls, none of which is blue.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 19. | If x and y are positive integers such that (3x + 7y) is a multiple of 11, then which of the following will be divisible by 11 ? |
|||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option D Explanation: By hit and trial, we put x = 5 and y = 1 so that (3x + 7y) = (3 x 5 + 7 x 1) = 22, which is divisible by 11.
(x + y + 4 ) = (5 + 1 + 4) = 10, which is not divisible by 11; (9x + 4y) = (9 x 5 + 4 x 1) = 49, which is not divisible by 11; (4x - 9y) = (4 x 5 - 9 x 1) = 11, which is divisible by 11. Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
| 20. | In how many different ways can the letters of the word 'MATHEMATICS' be arranged so that the vowels always come together? |
|||||||||||||||||||
Your Answer: Option Correct Answer: Option C Explanation: In the word 'MATHEMATICS', we treat the vowels AEAI as one letter. Thus, we have MTHMTCS (AEAI). Now, we have to arrange 8 letters, out of which M occurs twice, T occurs twice and the rest are different.
Now, AEAI has 4 letters in which A occurs 2 times and the rest are different.
Learn more problems on : Online Aptitude Test Discuss about this problem : Discuss in Forum |
Online Aptitude Test - Aptitude
