Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a 'strong' argument and which is a 'weak' argument.
Give answer:
1. | Statement: Should India have no military force at all? Arguments:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Clearly, India needs to have military force to defend itself against the threat of other military powers in the world. So, none of the arguments holds strong.
|
2. | Statement: Should we scrap the 'Public Distribution System' in India? Arguments:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The Public Distribution System is indeed necessary to provide basic amenities to the economically backward sections of population. So, argument I is vague. Also, if the Objectives of a system are not fulfilled because of corruption, then getting rid of the system is no solution. Instead, efforts should be made to end corruption and extend its benefits to the people for whom it is meant. So, argument II also does not hold,
|
3. | Statement: Should higher education be completely stopped for some time? Arguments:
|
|||||||||
Answer: Option A Explanation: Clearly, higher education is not the cause of unemployment. In fact, it has created greater job opportunities. So, argument II is vague. Also, higher education promotes the country's development. So, argument I holds.
|
4. | Statement: Should there be reservation in Government jobs for candidates from single child family? Arguments:
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: The Government has already made provisions for reservation of jobs for the economically backward sections, which is a must. So, abolishing the practice of reservation altogether has no meaning. Thus, argument I is vague. Also, more reservations would lead to non-recruitment of many more deserving candidates. Besides, such a reservation, if implemented, will cater to the job requirements of only a small section of population and not a major part of it. So, argument II also does not hold strong.
|
5. |
|
|||||||||
Answer: Option D Explanation: Taking care of the parents is a moral duty of the children and cannot be thrust upon them legally, nor such a compulsion can ensure good care of the old people. So, none of the arguments holds strong.
|
6. | Statement: Should import duty on all the electronic goods be dispensed with? Arguments:
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Abolishing the import duty on electronic goods shall reduce the costs of imported goods and adversely affect the sale of the domestic products, thus giving a setback to the Indian electronics industry. So, argument II holds strong. Argument I does not provide a convincing reason.
|
7. |
|
|||||||||
Answer: Option B Explanation: Making education free for all is not the only means to ensure literacy. An awareness needs to be aroused for this. So, argument I is vague. Also, such a step would require immense funds and lead to financial drain. So, argument II holds.
|
8. |
|
|||||||||
Answer: Option E Explanation: In the absence of such a ceiling, the companies would be involved in a mutual competition of salaries, in a bid to attract the most competent professionals. So, argument I holds. Also, the prospects of increase in salary would encourage the officials to perform better in the interest of the company they serve, which would otherwise not be so if a ceiling is imposed. So, argument II also holds strong.
|