1. | Which of the following places is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: Lucknow, in Uttar Pradesh (India), is the centre of chikankari , a skill of more than 200 years old. It literally means 'embroidery'. It was originally done with a white thread on a white cloth, hence the name 'white embroidery'. Now, it is done on a variety of fabrics and in a spectrum of colours. |
2. | Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
3. | In which of the following festivals are boat races a special feature? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
4. | Who composed the famous song 'Sare Jahan SeAchha'? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
5. | The National Song of India was composed by |
|||||||
Answer: Option B Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
6. | The last Mahakumbh of the 20th century was held at |
|||||||
Answer: Option D Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
7. | The dance encouraged and performance from the temple of Thanjavur was |
|||||||
Answer: Option D Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |
8. | The head quarters of Sahitya Akademi is at |
|||||||
Answer: Option C Explanation: No answer description available for this question. Let us discuss. |