1. | The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) is observed on which day? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP) is observed annually on April 6. |
2. | Name the winner of the 30th GD Birla Award for Scientific Research for the year 2021. |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Professor Suman Chakraborty has been selected for the 30th GD Birla Award for Scientific Research. |
3. | What is the projected GDP growth rate of India for the fiscal year 2021-22 as per the IMF? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The International Monetary Fund (IMF) has projected India's economic growth for FY22 is 12.5%. |
4. | Digvijaysinh Zala, who has passed away, was the former Union Minister in which ministry? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Former Union Environment Minister and an MLA from Wankaner in Gujarat, Digvijaysinh Zala has passed away following a brief illness. |
5. | Who has won the AM Turing Award 2020? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Alfred V. Aho has won the AM Turing Award 2020 for his research and influential textbooks on fundamental algorithms and theory underlying programming language implementation. |
6. | How much amount has been proposed by the government for "National Policy for Rare Diseases 2021"? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The government has proposed a provision for financial support up to Rs 20 lakh under the Umbrella Scheme of Rastriya Arogya Nidhi (RAN). |
7. | The FIFA has suspended which nation's football federation? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The FIFA Council Bureau has suspended the Pakistan Football Federation (PFF), because of third-party interference, which is a significant violation of the FIFA Statutes. |
8. | The World Health Day is observed every year on which day? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The World Health Day is celebrated every year on April 7 since 1950 to mark the establishment of World Health Organization (WHO). |