1. | Which year has been adopted by UNGA to be observed as International Year of Millets, as proposed by India? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The 193-member United Nations General Assembly unanimously adopted the resolution, sponsored by India, declaring 2023 as the International Year of Millets. |
2. | Which country has signed the "procurement of defence material and equipment" agreement to purchase the BrahMos missile? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The India has signed a key pact with the Philippines called "implementing arrangement" for "procurement of defence material and equipment" agreement to purchase BrahMos missile. |
3. | Who has taken charge as the Flag Officer Commanding in Chief of Eastern Naval Command? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Vice Admiral Ajendra Bahadur Singh has taken over as the Flag Officer Commanding-in-Chief (FOC-in-C) Eastern Naval Command (ENC). |
4. | Who has become the first cricketer to have 100 million followers on Instagram? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The India captain Virat Kohli became the first cricketer in the world to have 100 million followers on social media platform Instagram. |
5. | Which municipality has topped the Municipal Performance Index 2020 in 'Less than million' categories? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: New Delhi Municipal Council has emerged as the leader, followed by Tirupati and Gandhinagar. |
6. | The Udaipur Science Centre is a new centre developed by the National Council of Science Museums in which the north-eastern state of India? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Udaipur Science Centre was inaugurated by Governor of Tripura Ramesh Bais at Udaipur, Tripura. |
7. | India's 1st Machine Tool Park will be opened in which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Development of India's first integrated machine tool park spread over 530 acres in Karnataka. |
8. | The Starship prototype rocket SN10 has been successfully launched and tested by which organization? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Elon Musk owned private rocket company SpaceX has successfully tested its Starship prototype rocket SN10 after two recent failed attempts. |