1. | The NHAI has set a world record for laying 2580m of pavement quality concrete road in how many hours? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The record was set for laying of Pavement Quality Concrete (PQC) for a four-lane highway of 2,580 meters length within 24 hours. |
2. | Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the centenary celebrations of which incident? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the centenary celebrations of the Chauri Chaura incident via videoconferencing. |
3. | Which Union Territory has become the first UT to be corona-free? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Andaman and Nicobar Islands has become the first state or Union territory in the country to become Covid-19 free with active cases falling to zero in the islands. |
4. | Who has been appointed as the interim director of CBI? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Department of Personnel and Training, under Personnel Ministry has appointed Praveen Sinha as the interim director of the Central Bureau of Investigation (CBI). |
5. | Which company applied for emergency use approval of its single-shot COVID-19 vaccine in the United States? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Johnson & Johnson has applied for the emergency approval of its single-shot coronavirus vaccine in the United States. |
6. | Which organization has inked a deal with MIDHANI to develop, manufacture composite raw materials? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: HAL (Hindustan Aeronautics Limited) has signed a MoU with Hyderabad-based Mishra Dhatu Nigam Limited for development and production of composite raw materials for use in aerospace. |
7. | The International Day for Human Fraternity is observed on which date? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The International Day for Human Fraternity is observed on February 4th every year. |
8. | Who has become India's youngest female Pilot? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: 25-year-old Kashmiri woman Ayesha Aziz has become the youngest female pilot in the country. |