1. | Who is the author of the book titled - Neelimarani: My Mother, My Hero? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Dr. Achyuta Samanta is the author of book titled Neelimarani: My Mother, My Hero. |
2. | What is the world Merchandise Trade volume growth for 2021, projected by WTO? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The World Trade Organization has revised upwards its prediction for global merchandise trade volume growth in 2021 to 8 per cent. |
3. | Biswabhusan Harichandan has received the Kalinga Ratna award. He is the governor of which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Andhra Pradesh Governor Biswa Bhusan Harichandan has been conferred the 'Kalinga Ratna' award for the year 2021. |
4. | Which ministry has approved the National Policy for Rare Diseases, 2021? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Dr. Harsh Vardhan, The Union Health & Family Welfare Minister has approved the "National Policy for Rare Diseases 2021". |
5. | Which film has won the top honor of outstanding performance by a cast in a motion picture at the 27th Screen Actors Guild Awards? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Trial of the Chicago has won the top honor of outstanding performance by a cast in a motion picture at 27th Screen Actors Guild Awards. |
6. | Which country has topped in the Prime Time for Real-Time report 2021? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: According to the report 'Prime-Time for Real Time'-2021 launched by ACI Worldwide and GlobalData, India with 25.5 Billion transactions topped the list of countries. |
7. | The central government has decided to retain what percent of inflation target for 2021-2026? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Centre has decided to retain the inflation target of 4%, with a tolerance band of +/- 2 percentage points for the Monetary Policy Committee of the RBI for the coming five years. |
8. | The World Bank & AIIB has approved a loan for Rs.219 crore Drinking Water Project in which state? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The World Bank and Asian Infrastructure Investment Bank has approved loan for USD 300 million (about Rs 2,190 crore) canal-based drinking water projects in Punjab. |