1. | Who has been appointed as the CEO of this Sansad Television? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Ravi Capoor, a retired IAS officer of the 1986 batch has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of Sansad TV for one year. |
2. | The second edition of the ODI National Zone Cricket Championship League for the deaf has been organized in which city by Indian Deaf Cricket Association? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Indian Deaf Cricket Association (IDCA) has organised the second ODI National Zone Cricket Championship League on Ghevra Cricket Ground, Kanjhwala, in New Delhi. |
3. | What is the theme of World Wildlife Day 2021? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The theme of World Wildlife Day 2021 is "Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet". |
4. | Which state will launch the Mahasamruddhi Mahila Sashaktikaran scheme? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: In a bid to empower women in rural Maharashtra the state government has announced the Mahasamruddhi Mahila Sashaktikaran scheme. |
5. | The Indian Air Force has gifted a 1971 war helicopter to which nation? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Commemorating 50 years of defeating Pakistan in the 1971 war, the Indian Air Force (IAF) Chief RKS Bhadauria gifted a legacy Alouette III helicopter to Bangladesh Air Force (BAF). |
6. | Jan Aushadhi Diwas 2021 is being celebrated on which date in India? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: It is a weeklong celebration that was kicked-off from March 1 and will continue till March 7, 2021. |
7. | The 'Sugamya Bharat App' has been launched by which ministry to accessibility-related problems? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Union Minister for Social Justice and Empowerment Shri Thaawarchand Gehlot has launched the "Sugamya Bharat App" through video conference in New Delhi. |
8. | The UN-recognized World Wildlife Day is observed on which day? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The World Wildlife Day is observed every year on March 3 to celebrate and raise awareness about the world's wild fauna and flora. |