1. | Who has become Estonia's first female prime minister? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Kaja Kallas the leader of the Reform Party has become Estonia's first female prime minister. |
2. | The Union Budget Mobile application has been developed by which institution? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The budget app has been developed by the National Informatics Centre (NIC) under the guidance of the Department of Economic Affairs. |
3. | India has procured 21 Mig-29 and 12 Sukhoi-30 MKI Aircrafts from which country? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: India has procured 21 Mig-29 fighter jets and 12 Sukhoi-30 MKI Aircrafts from Russia. |
4. | Which organization has ranked third most valued IT services brand globally? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Tata Consultancy Services (TCS) has been ranked third most-valued IT services brand globally, after Accenture and IBM. |
5. | Which Novel has won the Romain Rolland Book Prize 2021 at Kolkata? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Tamil translation of French novel 'Le mariage de plaisir' has won the Romain Rolland Book Prize at Kolkata. |
6. | The Prison Department of Maharashtra has launched its jail tourism initiative starting with which prison? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Prison Department of Maharashtra has launched its jail tourism initiative starting with more than 150-year-old Yerawada Central Prison in Pune. |
7. | Which country has hosted the 17th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue 2021? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Turkey has hosted the 17th Ministerial Meeting of Asia Cooperation Dialogue (ACD) 2021. |
8. | Who has collaborated with the UNWFP and CRB launched nutrition program in Jaipur? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Cargill in partnership with the United Nations World Food Programme (WFP) and Centre for Responsible Business (CRB) have launched a programme to improve nutrition status in Jaipur, Rajasthan. |