1. | Who has developed the 1st ever Waste Water Treatment Technology model? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The CSIR(Council of Scientific and Industrial Research) and CMERI (Central Mechanical Engineering Research Institute) has developed 1st Ever Waste-Water Treatment Technology which Purifies Waste Water for Irrigation/Farming Purposes. |
2. | India has pledged how much amount for the UN Peacebuilding fund this year? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: India's permanent representative to the United Nations, TS Tirumurti announced on that India has pledged USD 150,000 this year for UN Peacebuilding fund. |
3. | Which Indian Force has conducted the Military Exercise AMPHEX-21? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: Indian Navy has conducted the Joint Exercise with Army and Air Force. |
4. | Who is the author of the book titled 'India 2021: The Rise of a Rajasic Nation'? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: "India 2030: The Rise of a Rajasic Nation" is a collection of essays authored by Gautam Chikermane. |
5. | The Toshali National Crafts Mela has recently been organized in which state? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Toshali National Crafts Mela is annually organized in the state of Odisha. |
6. | Which organization has created a new record of launching many satellites from a single rocket? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The SpaceX successfully launched its ambitious rideshare mission called Transporter-1 carrying 143 small satellites and created a new record of launching many satellites from a single rocket. |
7. | Which is the first Indian State to have 2 Expressway airstrips? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Uttar Pradesh has become the first state in India having two 3,300-metre-long airstrips on expressways. |
8. | The Reserve Bank of India has proposed a four-tier regulatory framework for which type of financial institutions? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has proposed a tighter regulatory framework for non-banking financial companies (NBFCs). |