1. | What is the theme of International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade 2021 Theme: "Ending Slavery's Legacy of Racism: A Global Imperative for Justice". |
2. | Which states Health Minister Shri S Pangnyu Phom has introduced the i-Learn App? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Nagaland Health Minister Shri S Pangnyu Phom has introduced the i-Learn App. i-Learn application is a CHO capacity building and performance tracking App. |
3. | The CSC and IEPFA Mobile App have been launched by Union Minister Nirmala Sitharaman. The two initiatives have been developed by which entity? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman virtually inaugurated Central Scrutiny Centre and Investor Education and Protection Fund Authority's Mobile App. |
4. | How much the Rajasthan universal health scheme will cover the medical insurance for every family? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Rajasthan universal health cheme will offer yearly medical insurance of up to Rs. 5 lakh for every family. |
5. | A high-level interdisciplinary committee has been set up by AYUSH Ministry to explore the potential of Yoga as a productivity-enhancing tool. Who is the chair of this committee? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Ministry of AYUSH has set up a a high level interdisciplinary committee to explore various aspects of the Productivity dimension of Yoga. The committee would be chaired by Dr. H. R Nagendra. |
6. | A multination exercise Pabbi Anti Terror 2021 will be held in which country? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The joint exercise "Pabbi-Antiterror-2021" will be held at Pakistan's National Counter Terrorism Centre near the Pabbi town in Nowshera district of the Khyber Pakhtunkhwa province. |
7. | Earth-like clouds have been discovered on which other planet? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Curiosity rover has sent pictures and videos to NASA of earth like clouds passing over Mars in its atmosphere. |
8. | How many medals have been won by the India in the 2021 Al Ain World Shooting Para Sport tournament? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The India ended the 2021 World Shooting Para Sport competitions with seven medals, held at Al Ain in UAE. |