1. | The government has notified which card not mandatory for pensioners to get Jeevan Pramaan? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: Aadhaar is no longer mandatory for pensioners to get digital life certificate, Jeevan Pramaan, that is required to collect their pensions. |
2. | On which Bank RBI has imposed a penalty of Rs. 15 lakh? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: RBI imposed a monetary penalty of ?15 lakh on Fedbank Financial Services Ltd, Mumbai, for non-compliance with certain provisions of the central bank's directions on monitoring of frauds. |
3. | Which Indian woman player has ranked first in the ICC T20 rankings? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Indian opener Shafali Verma is back at the top of the MRF Tyres ICC Women's T20I Player Rankings. |
4. | English county Lancashire has announced the overseas signing of which India batsman for the 2021 Royal London Cup? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: English county Lancashire has announced the overseas signing of India batsman Shreyas Iyer for the 2021 Royal London Cup. |
5. | Who has won the gold medal in the 2021 Para Shooting World Cup at Al Ain in the UAE? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Indian para-athlete Singhraj won the gold medal in the 2021 Para Shooting World Cup at Al Ain in the UAE. |
6. | India and which country has agreed to recognize each other's offices to act mutually as competent ISA/IPEA for any international patent application filed with them? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The India and Japan have agreed to recognize each other's offices to act mutually as as competent ISA/IPEA for any international patent application filed with them. |
7. | The World's first exclusive Ship Tunnel is slated to be constructed in which country? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: The Norwegian Coastal Administration has received the green signal to start working on the construction of world's first tunnel, being built exclusively for ships. |
8. | The Defense Ministry has signed a Rs. 1056 crore contract with which company for procuring LSVs? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The defence ministry has finalised a contract with Mahindra Defence Systems Ltd to procure 1,300 light combat vehicles for the Indian Army at a cost of Rs 1,056 crore. |