1. | India has signed agreements related to visa facilitation and leather technology with which country? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The India and Ethiopia has signed two agreements related to visa facilitation and leather technology. |
2. | PM Modi has inaugurated the extension of Metro Railway service from Noapara to Dakshineswar in which state? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The PM has inaugurated the 4.1 km extension of Metro Railway from Noapara to Dakshineswar in West Bengal. |
3. | The first of its kind Skill Development Centre for Fire Safety Training of Defence Research and Development Organization has been inaugurated in which state? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Defence Minister Shri Rajnath Singh has inaugurated Skill Development Centre for Fire Safety Training of Defence Research and Development Organization at Pilkhuwa in Uttar Pradesh. |
4. | RBI has brought which bank under its regulatory purview? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has brought State Bank of Sikkim under its regulatory purview. |
5. | The Government of India has inked a pact with which country to set up a Centre of Excellence on Hydrogen? |
|||||||
Answer: Option A Explanation: The IOCL has signed a Statement of Intent with Greenstat Hydrogen India Pvt. Ltd., a subsidiary of Greenstat Norway to set up a Centre of Excellence on Hydrogen. |
6. | The Venkaiah Naidu has inaugurated the Pediatric Rare Genetic Disorders Laboratory in which city? |
|||||||
Answer: Option C Explanation: The Vice President M Venkaiah Naidu has inaugurated the 'Pediatric Rare Genetic Disorders Laboratory' on the Silver Jubilee of the Centre for DNA Fingerprinting and Diagnostics in Hyderabad. |
7. | Which phase of the Intensified Mission Indradhanush has been launched by the government in 2021? |
|||||||
Answer: Option B Explanation: The Union Health and Family Welfare Minister Dr. Harsh Vardhan has launched the Intensified Mission Indradhanush 3.0 (IMI 3.0). |
8. | Who is the author of the book titled "Maverick Messiah"? |
|||||||
Answer: Option D Explanation: Ramesh Kandula is the author of the book titled "Maverick Messiah". |